Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: Ett år til viktigste himmelbegivenhet i vårt århundre

Ett år til viktigste himmelbegivenhet i vårt århundre


Onsdag 6. juni 2012 kan vi med solformørkelsesbriller se en sort flekk som sakte sklir over solskiven. Det er planeten Venus som for siste gang på langt over 100 år kan sees i silhuett mot Solen. Fenomenet gjorde astronomi til en vitenskap og demonstrerer metoden som antagelig vil gjøre at vi oppdager liv andre steder i verdensrommet.

 

Venus er ytterst på solskiven under Venus-passasjen 8. juni 2004. Passasjene i 2004 og 2012 er de eneste vi kommer til å få oppleve i vår tid. Dette bildet ble tatt i hydrogen-alfa-lys fra Kanonmuseet på Møvig Fort utenfor Kristiansand.
Foto: Trond Hugo Hermansen

Quicktime-film (27 MB) som viser Venus-passasjen sett fra Tromsø natt til 6. juni 2012. Animasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Som det fremgår av nedtellingsuret på er det i natt bare ett år til den historiske begivenheten.

I 1769 reiste forskere verden rundt, blant annet til Tahiti og til Vardø, for å måle avstandene i verdensrommet. Oppdraget ble betraktet som svært viktig for hele menneskeheten og en britisk ekspedisjon ble fredet tross krigstid. Forskerne lyktes og gjorde astronomi til en vitenskap der himmellegemenes avstander og størrelser ble konkrete, kjente størrelser.

I våre dager kan vi nyte et virkelig sjeldent, vakkert og eksotisk fenomen. Dette er siste gang noen nålevende mennesker på Jorden kan regne med å få oppleve å se vår søsterplanet passere over solskiven.

Samtidig demonstrerer Venus-passasjen hvordan stjernelys passerer gjennom atmosfæren til en jordlignende planet som passerer foran moderstjernen sin. Det er denne metoden som trolig vil gi oss bevis for livsformer andre steder i verdensrommet. Venuspassasjen 6. juni 2012 blir den siste anledningen vår til å få demonstrert for våre egne øyne hvordan metoden fungerer.

Skoler og allmenhet i Norge og resten av verden vil, som under den forrige Venus-passasjen i 2004, bli invitert til å måle avstandene i rommet.

Alle bør få med seg dette virkelig enestående fenomenet og om mulig kan det være greit allerede nå å merke datoen i kalenderen og planlegge for å oppleve noe av det viktigste som skjer på himmelen i det 21. århundret.

Quicktime-film (5,9 MB) som viser Venus-passasjen fra Tromsø natt til 6. juni 2012. Kort versjon. Animasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Synligheten for den siste Venus-passasjen i vår tid! Klikk på kartet for å få det i bedre oppløsning.
Illustrasjon: Fred Espenak, NASA

MER INFORMASJON

Hovedside om Venuspassasjen

Venus-passasjen 8. juni 2004

Vårt magiske univers: Opplev kosmos i full HD i norsk produksjon

De flotteste bildene og filmene som er tatt i rommet ledsaget av majestetisk musikk.

Norsk DVD om verdensrommet og formørkelser

Egne spor med reportasjer fra solformørkelsene i Norge i 1954, Tyrkia i 2006, Polhavet i 2008 og Kina i 2009.

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bidler, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no