Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Kraftigste supernova siden 1954!


Nattestid kan man nå med kikkert se en eksploderende stjerne i en annen galakse. Det er den kraftigste supernovaen sett fra Norge siden 1954 og sett fra Jorden siden 1987. Årsaken var en svært tett ministjerne som slukte for mye av sin nabo og til slutt “sprakk”. Supernovaen står perfekt plassert på himmelen for oss i Norge.

 

Supernovaen 2011fe fotografert fra Oslo av Odd Trondal 16. september.
Foto: Odd Trondal

HER FINNER DU SUPERNOVAEN!

ÅRSAKEN TIL SUPERNOVAEN: GLUPSK MINISTJERNE SPRAKK

Supernovaen ble oppdaget den 24. august og det ble med en gang klart at dette var en ekstraordinær supernova. Daglig oppdages supernovaer, men de befinner seg som regel svært langt fra Jorden og man trenger store teleskoper for å se dem. Supernova SN2011fe som den har blitt kalt, eksploderte i galaksen M101 som med sin avstand på omkring 22 millioner lysår befinner seg i vårt galaktiske nabolag.

Supernovaen ble oppdaget usedvanlig kort tid etter at eksplosjonen startet og har senere økt kraftig i lysstyrke, inntil den nå kan sees med en god prismekikkert eller en liten stjernekikkert.

Supernovaen i den tidligste fasen. Lysstyrken øker drastisk på bare to døgn. Opprinnelig hadde supernovaen betegnelsen “PTF11kly”.
Foto: Palomar Transient Factory

Dette har ikke vært mulig fra Norge siden 1954 og ikke fra Jorden siden 1987, da en supernova eksploderte bare 160 000 lysår fra oss. Denne var synlig med det blotte øye, men bare fra svært sydlige breddegrader (artikkelforfatteren så den selv fra Australia!). SN2011fe er den mest lyssterke supernovaen av type Ia (se nedenfor) som er observert fra Jorden siden 1972.

Antagelig er det lettere å se stjernen (supernovaen) enn selve galaksen. Himmelen bør være mørkest mulig og det kan lønne seg å vente til Månen har fått mindre fase siden den lyser opp himmelen ganske mye. Av samme grunn lønner det seg å oppsøke et mørkest mulig sted, lengst mulig unna kunstig belysning.

Supernovaen vil holde omtrent stabil seg i lysstyrke i flere uker, før den sakte begynner å avta. Gjennom en god del av høsten bør vi derfor kunne følge dette sjeldne fenomenet!

Dette er den fjerde lyssterkeste supernovaen i en annen galakse som har vært sett fra nordlige bredder, det vil si som har vært mulig å observere fra Norge. Astronomisk lysstyrke er oppe i +9,9 (jo lavere tall, jo større lysstyrke). De foregående supernovaene var:
SN 1885A i M31 (Andromedagalaksen) med maks. 5,8, SN 1937C i IC 4182 med maks. 8,5, og SN1954A i NGC 4214 med lysstyrke 9,8. Tallet etter “SN” angir oppdagelsesårstallet.

Supernovaer er for øvrig svært viktige fordi de produserer mesteparten av grunnstoffene i Universet. Vi består alle sammen av stjernestøv fra supernovaer! Karbon, oksygen, jern, gull og platina er bare noen få av stoffene som blir slynget ut under en eksplosjon. Supernovaer av type Ia er dessuten ekstremt viktige fordi de benyttes til å bestemme avstandene i verdensrommet og dermed måle hvordan Universet utvikler seg.

HER FINNER DU SUPERNOVAEN!

ÅRSAKEN TIL SUPERNOVAEN: GLUPSK MINISTJERNE SPRAKK

En stjerne sprenges av en kraftig supernova.
Illustrasjon: NASA/CXC/M. Weiss

LITTERATUR OG FILMER

Det finnes litteratur og filmer som beskriver supernova-fenomenet nærmere på en tilgjengelig måte på norsk, for eksempel:

Boken BANG! Kollisjoner og eksplosjoner i verdensrommet

Filmen Universet – en spektakulær reise i kosmos

MER INFORMASJON

Side om SN2011fe

Messier-katalogen

Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever
Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info
Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no